Blog

Wie ben ik? Cursist – Social Dancer – Docent

Er wordt wel gezegd dat dansen een universele taal is. Wij dansers kunnen ook overal ter wereld lol maken met elkaar. Je hoeft niemand anders te zijn, behalve jezelf!

Toch kun je rollen onderscheiden op de dansvloer. Natuurlijk heb je de Leiders en Volgers, maar daarnaast zijn er grofweg 3 rollen te kiezen als je de vloer op gaat: Cursist – Social Dancer – Docent. Wie is wie?

Cursist

De cursist is degene die danst met een partner die een hoger niveau heeft. Soms is het heerlijk om te dansen met iemand die net wat meer ervaring heeft in een bepaalde dans of stijl. Dat is spannend, maar tegelijkertijd leer je er veel van en kun je er veel inspiratie uit putten. Test lekker al je nieuwe moves en kijk wat diegene er allemaal mee doet. Ook mensen van een hoog niveau vinden het heerlijk om af en toe te dansen met iemand die nóg beter is! Er valt immers altijd wat nieuws te ontdekken. Ook jouw docent kan dus nog Cursist zijn.

Social Dancer

De Social Dancer die danst met een partner die hetzelfde niveau heeft. Meestal zijn dit je vrienden of mensen die in je eigen lesgroep zitten. Er is geen groot niveau verschil, hoewel er natuurlijk wel een verschil in figuren en bewegingen kan zijn. Heerlijk om zo samen de stof uit de lessen te oefenen of even je gang te kunnen gaan met iemand die je door en door kent. De Social Dancer kan zich heerlijk uitleven in de wetenschap dat de partner prima meekomt en net zoveel lol heeft.

Docent

De Docent die danst met een partner van een lager niveau. Dit kan iemand zijn die al langer danst dan zijn of haar partner, maar het kan ook letterlijk een docent zijn die plezier maakt met zijn of haar cursisten. Deze persoon kan vaak de partner verrassen met een nieuwe move en een nieuwe techniek helpen begrijpen. Daarnaast kan deze persoon goed inschatten wat het niveau van de ander is en zich daaraan aanpassen. Zo kun je iemand alvast laten zien wat er allemaal nog meer mogelijk is!

Wie ben ik?

Iedereen kan alle rollen aannemen. De beginnende cursist kan iemand uit zijn of haar groep wat uitleggen wat diegene nog niet begrijpt. Dan neem je de rol van Docent aan. Een Docent kan soms ook aardig onder de indruk zijn van die showdanser die een spannende nieuwe stijl heeft. Dan is de docent weer even Cursist. Elk nummer opnieuw kies je een rol uit op de dansvloer.

Kijk dus niet raar op als een persoon het ene moment heerlijk ontspannen en rustig staat te dansen met vrienden en op het volgende moment allerlei spectaculaire bewegingen probeert met een ander. Vraag dus gerust iedereen ten dans en probeer alle rollen eens uit. Eigenlijk een all-you-can-eat buffet! Jij wil toch ook alles proeven?

Bedenk wel dat het kan voorkomen dat de danspartner van jouw keuze juist voor dát nummer een andere rol kiest. Dan kan het zijn dat je op zoek moet naar een andere partner.

Uit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat ik juist vaker dansjes met “meer ervaren” dames weiger en liever met “minder ervaren” dames dans. Ik geniet ervan om ze te verrassen op de vloer met moves die ze nog niet kennen. Een weigering ligt dus meestal aan de rolkeuze van de Gevraagde, niet aan de Vrager!

 

Welke dans eerst?

Een veel gestelde vraag. Je hebt wel eens mensen zien dansen op tropische klanken, of je houdt van de muziek en wil meer dan alleen luisteren. Op naar een Open Avond van Latin Club Fiesta! Op open avonden laten wij altijd meerdere dansen zien en dan ook nog meerdere stijlen binnen die dans. Dat kan erg verwarrend zijn, want je kwam toch ‘gewoon salsa dansen’? Eerst maar eens een verklarende woordenlijst.

Docenten en ervaren dansers praten soms in codetaal. Voor hen is het duidelijk, maar als je net de heerlijke wereld van het dansen binnenstapt dan kan het nogal verwarrend zijn.

SALSA

De muziek kent vele ritmes en variaties. Op de dansvloer kun je dan ook verschillende vormen van salsa dansen terugvinden. Een kleine greep uit de stijlen is LA Style, NY style en Cubaans.

LA Style – On1

Dit is een populaire stijl waarmee je overal ter wereld goed terecht kunt. Je danst, zoals de naam doet vermoeden, op de eerste tel van de muziek. Het koppel danst naar voren en achteren op een lijn (heren eerst naar voren, dus dames naar achteren). Deze stijl werd in de jaren 90 bekend in Los Angeles en kent spectaculaire moves. LCF geeft alle niveaus in deze stijl.

NY Style – On2 (ook wel Mambo)

Deze stijl zie je veel terug bij meer ervaren dansers en shows in Nederland. Bij deze stijl dans je op de tweede tel in de muziek. Het koppel danst naar voren en achteren op een lijn (heren eerst naar achteren, dus dames naar voren). Hij is bekend geworden door Eddy Torres uit New York. LCF heeft een intermediate (half gevorderden)  groep in deze stijl.

Cubaans

Deze stijl zie je regelmatig op de dansvloer. Hierbij danst men op de eerste, tweede en derde tel. Het koppel danst niet op een lijn, maar om elkaar heen in een cirkel. LCF geeft geen wekelijkse lessen, maar wel workshops op verschillende momenten in het jaar.

BACHATA

Dit is een andere muziekstijl, die minstens zoveel variaties kent als salsa. Deze dans kent dus ook meerdere stijlen zoals bijvoorbeeld Moderna, Sensual en Dominican.

Moderna

Deze stijl zie je het meeste terug op de dansvloer. Je danst als koppel heen en weer op een lijn. Deze stijl kent allerlei verschillende patronen die je ook terugziet in de andere bachata stijlen en zelfs in salsa. LCF geeft les op twee niveaus in deze stijl.

Sensual

Deze stijl is in opkomst wereldwijd, maar komt uit Spanje. Het combineert elementen uit Zouk (een andere dans) en heeft grote vloeiende bewegingen waarbij het hele lichaam wordt gebruikt. LCF geeft hierin geen wekelijkse les, maar wel workshops op verschillende momenten in het jaar.

Dominican

Deze stijl is nog steeds geliefd in Nederland en komt uit het land van de bachata: Dominicaanse Republiek. De stijl kent vooral veel, snel voetenwerk waarbij de partners hun eigen beleving kunnen hebben van de muziek. LCF geeft hierin geen les, maar je kunt wel bootcamps volgen in Nederland.

En nu?

Er zijn legio mogelijkheden, dus zijn er vragen: ‘Waar begin ik nu mee? Waar kan ik het meeste mee? Wat is het leukste? Wat leer ik het snelst?’

Deze vragen zijn persoonlijk en niet zo makkelijk te antwoorden. Op de meeste feestjes worden vele soorten muziek door elkaar gedraaid, dus het zal zeker voorkomen dat je een dans in het begin niet kent. Bovendien heeft iedereen een andere smaak. Geen paniek!

Je hoeft niet alles te kunnen om te genieten van een feestje. Dansen is vooral leuk. Of je nu geniet van de gezelligheid, de connectie, de muziek of het bewegen.

Bepaal voor jezelf of je meerdere lessen wil nemen, of dat je toch een keuze gaat maken. Doe mee met proeflessen zodat je kunt proberen wat fijn voelt. Welke muziek spreekt je het meeste aan? Welke dans gaf het meeste plezier? Bedenk dat als je de basis van salsa en bachata kent, je eigenlijk al goed zit op een feestje. Je hoeft niet alles in één keer te leren! Geniet van de feestjes en maak plezier tijdens de lessen. We zien je gauw op de dansvloer!